4 RTC-logo 300x117

Så här gör du

Hur gör man?

Först bestämmer du dig för var och när du vill segla. Sedan talar du om för oss hur många ni kommer att vara ombord och vilka krav ni i övrigt ställer på båten. Resten gör vi. Du får en offert - ofta med flera alternativ i olika prislägen - som du tar ställning till. Oftast dyker kompletterande önskemål upp under planeringens gång och det kan bli ändringar både vad gäller båt och utgångshamn. Du behöver inte tveka att sätta oss i arbete. Vår uppgift är att se till att du får just det du vill ha och att du blir nöjd med arrangemanget.

När allt är klart och du har bestämt dig betalar du bokningslikviden som är 30 % av båthyran (i vissa fall 50 % då avresedatum ligger 6 månader eller tidigare). Bokningslikviden skall betalas inom 7 dagar från bokningsdagen och båten är då reserverad för din räkning. Slutbetalning skall göras 9 veckor före seglingen. I god tid före din avresa får du sedan kompletterande information om vad du skall ha med dig, vad du inte behöver ha med, var båten ligger och vad den heter samt några goda råd om vad du skall tänka på när du kvitterar ut båten och hur du skall agera om något händer som kräver assistans under seglingen. Du kommer genom hela processen ha oss på RTC som håller koll på att allt är rätt och klart innan ni kastar loss.

Vad kostar det?

Priset på din hyrbåt är naturligtvis beroende först och främst av storlek och säsong. Men också båtens ålder påverkar priset. I våra prislistor har vi delat upp båtarna i 3 grupper. Yachts: 3-7 år / Premier: 1-3 år /  Premier Plus: Nya. Det finns många äldre båtar att hyra till lägre pris men det lönar sig mycket sällan att snåla på båtpriset. Den gamla sanningen att "man får inte mer än man betalar för" gäller i hög grad charterbåtar. Alltför många som i första hand jagat pris har blivit besvikna och funnit att den billiga båten blivit mer en källa till irritation än ett medel att njuta segling med.

När du jämför olika erbjudanden ber vi dig alltså observera följande:

Vi offererar våra båtar till lägsta möjliga pris för att alltid försäkra oss om att vara konkurrenskraftiga med våra erbjudanden. Ett extremt lågt pris innebär dock i allmänhet att båten har några år bakom sig på charter. Det betyder inte att en äldre båt är en dålig eller illa skött båt. Du ska bara vara medveten om att charterbåtar slits hårt och att det sätter sina spår. Om du vill försäkra dig om att få en båt som är riktigt fräsch rekommenderar vi att du väljer en båt som är så ny som möjligt. För t.ex. en två år gammal 40-fotare innebär det att priset kan bli någon tusenlapp högre än för motsvarande båt som är fem år gammal. Om ni är sex personer som delar på båten kan det innebära en merkostnad på c:a 250 kronor per person. Det är det värt.

En äldre båt kan vara en chanstagning som du kanske inte är beredd att acceptera. Informera oss därför, när du ber om offert, vilka preferenser du har. Vi vill vara säkra på att du blir nöjd med din seglingssemester och att får ut det du förväntar dig av den.

Flyget utgör en avsevärd del av kostnaden för segling i de varma haven. Priset beror på flygsträckans längd och vilken tid på året som resan skall göras.
För segling i Medelhavet kan du dock räkna med att flyget kostar från 2500 till 5000 kronor per person. Flyget till Västindien brukar kosta mellan 7000 och 15000 kronor per person. Om man är ute i god tid.

Hur betalar man?

Om du bokar mer än 6 månader före seglingen betalar du 30 % av båthyran som bokningslikvid senast 7 dagar efter du bokat in båten. fyra månader före seglingen betalar du 20 % av båthyran och resterande 50 % betalas 9 veckor före seglingen.

Vid bokning senare än 6 månader före seglingen är bokningslikviden 50 % av båthyran 7 dagar efter bokningsdatum.

Vid behov har vi möjlighet att vara flexibla med betalningsvillkoren. Har du önskemål om andra betalningsvillkor än ovan är du välkommen med förslag.

Faktura i SEK
Vi accepterar betalning med kreditkort. Vid betalning med kort får du ofta de försäkringar som betalning med ditt kort ger. Kom dock ihåg att det bara är den (och ev. dennes familj) som betalar med sitt kort som får försäkringen. Övriga deltagare i arrangemanget måste betala sina delar med egna kort eller teckna separat försäkring. Kontrollera detta direkt med din bank som har svaren vad som gäller för dig!

Önskar du faktura i Euro betalar du genom vårt Eurokonto i Handelsbanken.

Hur kommer man dit?

För segling i Medelhavet flyger man vanligen med något charterflyg eller lågprisbolag. Det blir oftast någon tusenlapp billigare än med det billigaste reguljärflyget.

Till Kroatien har flera charterföretag nu börjat flyga igen. Man kan med charterflyg från Stockholm flyga till Split och Dubrovnik. Från Göteborg flyger man till Split. Till övriga ställen kan man ta reguljärflyg. Man kan också med fördel ta den egna bilen och kombinera seglingen med en biltur genom alperna. Hyr du en kanalbåt finns det väldigt bra järnvägsförbindelser i Europa.

För långresor, som t.ex. till Västindien och Seychellerna, gäller bara reguljärflyg (undantag med charter finns). Till Thailand kan man flyga både reguljär och charterflyg.

Vilka är kraven på kompetens?

I vissa länder (t.ex. Spanien) krävs enligt lag att skepparen ombord på en charterbåt har minst Kustskepparintyg. I Grekland gäller att två personer ombord skall kunna uppvisa certifikat. I Västindien krävs inget formellt förarbevis. Där räcker det med att man själv anser sig ha tillräcklig erfarenhet och kunskap för utomskärssegling. På en särskild blankett, som vi tillhandahåller, får man redogöra för på vilket sätt man skaffat sig den erfarenheten och kunskapen. I Kroatien krävs att en person ombord har förarbevis. Hyr du en båt genom oss och Sunsail / The Moorings så krävs inget VHF certifikat i Kroatien.

Som synes är reglerna varierande. Vi kan ge besked om vad som gäller för just den segling du planerar.

Vad ingår?

Samtliga båtar är fullt utrustade för din säkerhet och bekvämlighet. När du hyr en båt utomlands så ingår det husgeråd, lakan, handdukar samt en servicegaranti (Sunsail & The Moorings) att du får hjälp inom 4 timmar om något skulle inträffa. Vill du ha båten bunkrad så fixar vi det men du betalar för det du beställer.

Segla med besättning

Kanske har du inte alla kunskap, ork eller lust att själv vara "kapten på skutan". Inga problem! Vi hjälper till med kapten om du önskar. Vill du ha en hel besättning så ordnar vi det med.

Det finns arrangemang för alla som vill ut i världen och prova båtliv!