4 RTC-logo 300x117

Segla med barn

 

  • Båtuthyrning hyr båt hyra båt segling yachtcharter hyra seglebåt hyra motorbåt
  • Båtuthyrning hyr båt hyra båt segling yachtcharter hyra seglebåt hyra motorbåt
  • Båtuthyrning hyr båt hyra båt segling yachtcharter hyra seglebåt hyra motorbåt

Det är ofta vi vuxna som konstruerar problem! Barn är flexibla, naturliga och gör (oftast) det som vi vuxna säger. Är vi vuxna lugna och visar trygghet är det inga som helst problem att segla med barn ombord, tvärtemot! De kan ge oss helt nya vinklar på seglarlivet!

Gör barnen delaktiga

Låt barnen medverka ombord! Ge dom något uppdrag! Få dom delaktiga! Det gillar barn och kommer vara en bra besättning som växer upp. Riktigt små barn kan man också sysselsätta. Kanske inte med själva framfarten
men har de något att pyssla med så är de oftast nöjda.

Flytväst, livlina och barnstolar.

Flyväst är en självklarhet. Barnen gör som du så självklart ska även du ha en flytväst på dig. OM du befinner dig på en ort där det är jättevarmt så finns lösningar även här. Det kan bli jättevarm att alltid ha flytväst på sig men då
kan både du, ditt/ dina barn och även djur faktiskt, ha livlina! Kolla dock så att linan till livlinan inte är för lång! Man ska INTE kunna hamna över bord! För riktigt små barn kan du installera en barnstol (typ cykelmodell) i sitt-
brunn eller annan passande plats. Då känner sig både föräldrar och barn sig trygga men kan ändå vara med! Är man ute under långa perioder kan man även konstruera en "nät-hage" där de riktigt småbarnen kan kravla runt utan att skada, te.x nere i salongen. Det finns många modeller av flytvästar. Det är viktigt att de både ska vara säkra OCH bekväma. Låt barnen leka med sina flyvästar i vattnet så både du och barnet ser hur de fungerar. Då känner ni er alla trygga. Barn springer o stojar då man ligger vid en brygga eller en klippa. Låt de ha flytvästen på sig även här! Förutom att det räddar i vattnet så är en flytväst även stötdämpande om de ramlar på en bergshäll eller brygga.

Om du hyr en båt utomland genom RTC så ingår räddningsvästar till samtliga ombord. Dessa är inte bekvämma att ha på sig hela tiden så vi rekommenderar att du tar med dig flytvästar hemifrån. 

Leka, busa och trivas

Barn, liksom vi vuxna vill ha skoj! Barn kan leka med samma saker ombord som de gör hemma men ombord på båten kan man ju hitta på mer skojigare saker! Barn tycker det är skoj att bygga kojor! När ni ankrat upp och om vädret tillåter så kan ni med hjälp av lakn etc. bygga koja på fördäck. Har ni dåligt med ström ombord så ta med små ficklampor! På kvällarna då ni sitter o myser i sittbrunnen så kan barnen "Koja in sig! i en hytt, ha sina ficklampor och leka eller läsa eller bara busa lite. När ni tar er fram så gör alla ombord så delaktiga som möjligt. Man kan lära barnen räkna genom att räkna alla båtar man ser! De lite större som kan läsa kan lära sig segelbeteckningar! (Jag lovar att dom snart slår dig).

Fiska, spara på snäckor och stenar (mindre) som man sen kan göra sommarminnen av då man inte är på båten är trevligt för hela familjen. När ni kommer iland så är det oftast barnen som först hittar nya kamrater.
Det härliga är att på sjön spelar inte åldern lika stor roll. Man ser ofta barn från 3-11 år leka jättekul tillsamans! Har du en jolle så låt dina barn "leka" med denna. Det räcker bra om dom bara får ro. Var gärna med till och från för att lära dom lite om sjölivet! Barn älskar när mamma och eller pappa blir delaktiga. Dessutom får ni härliga minnen som ni kan prata om under vinterhalvåret.

Alla ska hjälpa till ombord

Många barn tycker det är skoj att hjälpa till i byssan! Låt dom vara med! Kanske kan dom renska fisken ni just metat upp! Eller blanda ihop en sallad, deg osv. Var noga med att alla ombord ska ha något gott att äta på även mellan måltiderna. "Sjön suger! även i små magar! Dessutom så förhindrar man illamående med lite äpplen eller skorpor / kakor.

Visa att du är lugn ombord!

Det sprider en harmoni ombord och minskar risk för olycker eller misstrivsel för hela besättningen. Ha en JÄTTESKÖN tur med de dina! Små eller stora.

 

© All text RTC